Συμβουλευτική ζευγαριών

Κρίση είναι μια αλλαγή που προσπαθεί  να συμβεί.

Κρίση εμφανίζεται όταν το ζευγάρι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, στη μετάβαση δηλαδή από ένα σημαντικό στάδιο της σχέσης  σε ένα άλλο.

Η Συμβουλευτική Ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να αναγνωρίσει το πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από την κρίση και να ανακαλύψει τρόπους για την λύση του.

Ο θεραπευτής τους  βοηθά να αποκτήσουν επίγνωση για το τι ακριβώς συμβαίνει .

Το να ξεκαθαριστεί πιο ακριβώς είναι το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή το ασαφές να γίνει σαφές, είναι το πρώτο και κυριότερο κομμάτι της δουλειάς του θεραπευτή ζευγαριών.

Η επίγνωση της πραγματικής κατάστασης φέρνει και την αναγνώριση της αμοιβαίας ευθύνης του ζευγαριού για την δημιουργία της τωρινής κατάστασης και την αμοιβαία ευθύνη για την συνέχιση ή όχι της σχέσης.

Ο θεραπευτής τους βοηθά επίσης να αποδεχθούν τι από το παρελθόν δεν είναι πια χρήσιμο στο παρόν.

Αν αρνούμαστε να απαλλαγούμε από τα παλιά μοτίβο, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε το ίδιο σενάριο.

Μόνο όταν μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αλλαγές και να περάσουμε σε πιο εξελιγμένο στάδιο ανάπτυξης.

Τέλος, ο θεραπευτής τους βοηθά να  κάνουν επιλογές που θα ικανοποιούν αυτό που σήμερα επιθυμούν και να αντιληφθούν ότι πρέπει να δώσουν αγάπη για να πάρουν αγάπη, να δυναμώσουν τον άλλον για να έχουν και αυτοί δύναμη, να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή και την δημιουργία αν θέλουν να βρουν την σταθερότητα.